Abrikozen Kokos Kardemom cake, infused met frisse limoen
20 JUNI
2018
Nu heb ik al een tijdje een pot (of zeg maar gerust emmer) staan met kokosmeel waar ik meer mee wilde gaan koken en bakken. 3 maal raden hoe lang ie al dicht staat te staan? Een half jaar minstens! Dat kan natuurlijk niet. Dat én ik had een zak vol gedroogde abrikozen liggen waar nie-mand naar om kijkt. Daar moest ik dus wat mee doen. Ik vind het altijd spannend om zelf iets in elkaar te flansen want stel je voor als het mislukt?! Maar gelukkig waren ze verrassend lekker geworden. Dus op verzoek van mijn lezers via Instagram is hier het recept voor jullie + wat leuke weetjes over kardemom. Hope you like it!

Elettaria Cardamomum
Kardemom weetjes: Het ruikt zo lekkerrrrr!!!! ^_^ En, kardemom is een lichtgroene peulvrucht en familie van de Gember! Het is een meerjarige kruidachtige plant die wel 2 tot 3 meter hoog kan groeien. Buiten dat heeft hij ook medicinale krachten. Zo verbeterd hij je spijsvertering en zorgt voor minder winderigheid, kramp, zuurbranden, misselijkheid en indigestie. Ook heeft Kardemom een gunstige uitwerking op maagklachten en is, doordat het maagsappen stimuleert, eetlust bevorderend. Het stimuleert de stofwisseling en kan dus zelfs helpen in de strijd tegen overgewicht. Bij hoest, heesheid, griep, luchtweginfecties, blaasontsteking en gistinfecties is kardemom ook je vriend. En door te kauwen op de pitten van kardemom krijg je een frisse adem.
Hier zie je de kardemom zaadjes / peultjes. Als je ze kneust zie je de zaden zitten en man..oh man wat komt er dan een heerlijke geur uit. Zo bijzonder aromatisch! De zaden overigens, kun je dus zelf malen met een vijzel ook heh en dan gebruiken in tal van recepten, denk aan voeding maar ook drankjes. Ze gebruiken het zelfs in parfum of in tandpasta! ^_^ Grappig heh?! Echt een van mijn favo kruiden is dit.

Abrikozen Kokos Kardemom cake, infused met frisse limoen
Ingrediënten voor 9 stuks:
85 gram kokosmeel, van bijvoorbeeld Pit & Pit
80 gram kokosolie
5 medium grote eieren
1 snufje gemalen Himalayazout, van Pit & Pit
150 gram gedroogde abrikozen
1 eetlepel Greensweet Stevia Erythritol
1/2 eetlepel bakpoeder, van Dr.Oetker
1 theelepel kardemompoeder, van Verstegen
1 verse limoen, het sap ervan
Keukenbenodigdheden: staafmixer, klein bakblik (15x15cm), garde en oven.

Bereidingswijze:
Het allereerste wat je in dit recept wilt doen is de abrikozen wellen. Weeg 150 gram gedroogde abrikozen af en doe ze in een kom. Schenk er gekookt water over en laat ze minstens een half uur wellen (tot ze verdubbelen in formaat). Daarna giet je ze af zodat ze klaar zijn voor gebruik.
Tijdens het wellen van de abrikozen heb je alle tijd om de overige ingrediënten af te wegen en klaar te zetten. Weeg alle droge ingrediënten af in een mengkom. Verwarm je oven alvast voor op 175 graden Celsius. Zet een klein vierkant bakblik klaar, en vet het alvast in.
Zijn de abrikozen verdubbeld in formaat? Dan is het zover. Giet ze af en pureer ze helemaal fijn met de (staaf)mixer.
Smelt de kokosolie op een zacht vuurtje tot het vloeibaar is.
Klop de eieren goed schuimig.
Als je dit nog niet samen in een kom had afgewogen dan mag dit bijelkaar worden gedaan: kokosmeel, Himalayazout, Greensweet Stevia Erythritol, bakpoeder, kardemompoeder en het gemberpoeder.
Mix daar de eieren, abrikozen en de kokosolie goed doorheen met een garde, tot je een glad beslag krijgt.
Giet het in in klein bakblik, die van mij is ongeveer 15 bij 15 centimeter.
Zet de cake in wording nu in het midden van je oven voor zo'n 30 minuten. / of als je de Airfryer gebruikt, zoals ik. Dan hoef je deze natuurlijk niet voor te verwarmen. Maar zet je de Airfryer met het cakeblik er in op 160 graden Celsius voor ongeveer 20 minuten. Over de Airfryer had ik al eens geschreven op Zo Mijntje. Dit apparaat werkt namelijk sneller dan de gewone oven, omdat dit apparaat nu eenmaal een geweldig soort mini turbo oventje is. ^_~
Check na 20 minuten even door middel van de saté prikker test of ie al gaar is.
Saté prikker test: Prik een schone saté prikker in je cake en haal hem er weer uit. Komt de prikker er schoon uit zonder stukjes eraan of smeuïg cakebeslag eraan? Nee? Yes! Dan is je cake gaar. En haal je heb rustig uit de oven.

Kiep je cake als ie gaar is, meteen voorzichtig om op een keukenrek, om de cake zo snel als kan af te laten koelen.
Knijp het sap uit van de limoen. En sprenkel het over de cake... zo raakt de cake "doordrenkt" met een extra frisse smaak van de limoen.
Nu is je cake dus helemaal klaar en kun je hem in 9 stukken snijden.

Eet smakelijk!

Dit receptje is glutenvrij, suikervrij (op de natuurlijke suikers van de abrikozen na dan ^_~) en vezelrijk. Het is daardoor inclusief het gebruik van kokosmeel in combinatie met alle ingrediënten ook zeer geschikt als traktatie voor mensen met diabetes. Want het heeft een lage glycemische index (GI) <-- je bloedsuiker stijgt hier niet zo snel van. Want abrikozen helpen ook nog eens bij het behoud van de normale bloeddruk door dat ze Kalium bevatten.

Groetjes en liefs,
Mijntje.

P.s. Extra verwentips --> Als je helemaal fan bent van kokos is het misschien lekker om de cake nog even te bestrooien met wat geraspte kokos. Of bestrijk de bovenkant van de cake eens met wat (suikervrije) Abrikozenjam. En serveer met een dot (kokos of cashewnoten)slagroom!
Delen is lief!
Vorig artikel
Volgend artikel
Dit wil je vast ook lezen:
Olifanten koffiebonen?
Kopen kan goedkoper
90 jaar Marilyn Monroe!
Ik zit gewoon helemaal in de knoop!
Reageer

Houd me op de hoogte bij nieuwe reacties
Plaats reactie