Coq au Vin - Oftewel Kip in rode Wijnsaus
26 MAART
2018
Maart roert nog lekker zijn staart wat het weer betreft. En met zulk weer heb ik altijd zin in winterse kost. Van dat lekkere knusse goed vullende comfortfood. En aangezien het alweer een flinke tijd terug was dat we dit hadden gegeten, besloot ik om het weer eens te maken. Dat viel in goede aarde kan ik je zeggen. Hihi...de kinderen complimenteerde me al na de eerste hap en manlief volgde. Het was blijkbaar net waar iedereen behoefte aan had. Ik heb mijn recept voor jullie opgeschreven.

Coq au Vin
Ingrediënten voor 4 personen:
50 gram roomboter
6 kippenbouten, door de helft gesneden (dat driehoekje loshalen van de bout zeg maar)
peper & zout
2 grote uien, grof gesneden in partjes
250 gram spekreepjes
3 teentjes knoflook, uitgeknepen
250 gram kastanje champignons, schoonborstelen en in vieren snijden
750 ml Merlot, of een soepele Bourgogne
400 gram sperziebonen, gedopt en in drieën geknakt
8 bospeentjes, in schijfjes van 2 cm
2 kippenbouillonblokjes
3 laurierblaadjes, ik breek ze altijd door de helft zo komt er volgens mij meer smaak uit
1 theelepel rozemarijn
1 theelepel peterselie
1 theelepel dragon
1 theelepel oregano
50 gram bloem

Maak het zo:
1. Zet alles klaar, schoongemaakt, gesneden en afgemeten.
2. Bestrooi de kip met peper en zout.
3. Laat de roomboter smelten in een grote braadpan en bak daarin de kip samen met de uitjes goudbruin.
4. Voeg dan de spekjes, knoflook en champignons toe en bak dit nog een paar minuten door.
5. Schenk er de rode wijn bij en voeg de sperziebonen, worteltjes, bouillonblokjes en de overige kruiden toe.
6. Roer even goed door, breng het aan de kook. Zet dan de pan op een laag pitje / vuurtje en laat het onder af en toe roeren voor dik een uur sudderen. Je weet wel, dat het vocht zachtjes pruttelt zeg maar.
7. Als de kip en de groentes gaar zijn (lees kip rood van de wijn en valt bijna van zijn botje) doe je in een kommetje een paar eetlepels van de saus met de bloem. Roer dit tot een glad papje en voeg al roerend aan het gerecht toe om de saus te binden.
8. Vind je de saus een goeie dikte hebben dan is het gerecht nu af. Vis er nog even de laurierblaadjes uit..want deze zijn niet lekker om zo op te eten. Mocht je de saus nog te dun vinden dan kun je hem nog iets inbinden. Dit doe je door hetzelfde te doen met de bloem als eerst maar nu met minder, neem bijvoorbeeld een eetlepeltje bloem. Roer, proef en voeg eventueel nog wat kruiden toe of een extra bouillonblokje... en tadaa!
You did it! Je eigen gemaakte kip in rode wijnsaus is klaar.

Wij eten dit altijd graag met aardappelpuree (gestampt van kruimige aardappels met 'n knoflookje erdoor en een eitje + wat nootmuskaat en roomboter) maar het is ook lekker dopen met van die grove stukken rustiek stokbrood of serveer het met wat rijst. En we drinken er dan uiteraard vaak dezelfde rode wijn bij die door het gerecht heen ging voor het ultieme genieten. ^_~

Bon appetit!

Nog een tipje: Wij houden hier met ons gezin toch best wel van over. Wat totaal niet erg is want de volgende dag smaakt het nóg lekkerder. Maar de groentes zijn dan vaak te weinig naar verhouding. Ik deed er bijvoorbeeld dan nog een doosje doperwten door vanuit de diepvries en nog een stuk of wat wortels om de boel weer aan te vullen.

Veel kookplezier!
Groetjes en liefs,
Mijntje.
Delen is lief!
Vorig artikel
Volgend artikel
Dit wil je vast ook lezen:
Taste of Amsterdam
DIY Houtskool Masker
Stop en let op!
In Nederland op vakantie?
Reageer

Houd me op de hoogte bij nieuwe reacties
Plaats reactie