Doe eens gezond?!
4 JANUARI
2019
In de zin van doe eens normaal?! Of niet? Want wat gezond is voor de een kan weer ongezond zijn voor de ander. In elk geval wil ik al sinds ik Zo Mijntje oprichtte gezonder leven. Ik wil ook graag mijn kinderen gezond opvoeden! Nu ben ik denk ik bijna waar ik wil wezen en dan heb ik het niet over mijn figuur of gewicht. Een proces, van lijnen tot houden van je lijf en jezelf verzorgen. Ennuh.. wat een beter moment om hierover te beginnen dan aan het begin van het nieuwe jaar toch? ^_~

Blik op voeding
Eten en drinken associeer ik met gezelligheid, een geluksgevoel.
Ik heb het geluk gehad dat ik ben opgegroeid bij ouders die allemaal wel raad weten in de keuken. Zo maakte ik gemakkelijk kennis met eten en drinken uit verschillende landen. En stond ik al vroeg zelf in de keuken mee te helpen. Later ging ik zelfs naar de brood en banketbakkers /koks school om verder te gaan met waar ik zo van hield. Alles in en om de keuken. Ik leerde er de heerlijkste producten bereiden, te presenteren en serveren. Ik smulde ervan en nam alles op als een spons. Daarna heb ik gewerkt als serveerster, kokkin, brood- en banketbakker en als cateringmedewerkster.
Onderhand werd ik moeder en stopte ik met werken om er voor de volle 100% te zijn voor mijn kleintjes. Hierbij kwam ik de nodige kilo's aan,maar zijn er inmiddels gelukkig ook weer af zijn dankzij het Keto dieet. Ergens hiertussen startte ik dit blog.
Onder andere om te kunnen delen in mijn interesse voor (gezond) eten. Dus legde ik dingen uit op mijn blog over de nieuwste superfoods, rawfood en over andere gezonde voedingsmiddelen zoals alleen al de werking van bepaalde kruiden. Gaandeweg leerde ik en jullie hierin ook een beetje meer over voeding over wat goede keuzes zijn of niet. Ik wat meer achter de schermen. Ik plaatste ook niet overal een bericht over omdat ik dit zelf nog best lastig vind omdat de meningen over voeding al snel verdeeld zijn. Het is een kwestie van de gulden middenweg zien te vinden, voor mezelf qua voeding dan zeg maar. Er is namelijk niet 1 goede manier in te vinden namelijk. Dit omdat ieder mens verschillend is. En dan heb ik het nog niet eens over al die allergieën en voedsel intoleranties die her en der opduiken.
Toch fijn dat dit steeds bekender wordt, dan kan er rekening mee worden gehouden.

Lichaam versus Auto
Ik heb het gevoel dat ik dankzij het Keto dieet weet wat mijn lijf doet, hoe het reageert op bepaalde voedingsstoffen. Ik zie voeding nu op twee manieren...als lekker iets én maar vooral als (wat de naam al weggeeft) voeding oftewel als brandstof voor mijn lichaam. Ik vergelijk het lichaam dan ook wel eens grappend met een auto. Ik bedoel je giet toch ook geen cola in een auto om dan te verwachten dat ie daarop wegrijd?! Nee, precies! Of qua beweging idem dito... je kunt niet een auto jaaaaaaren in de garage laten staan en hem dan in eens weer te willen gebruiken en dan te verwachten dat hij wegrijd als een malle. Snap je? Je moet de auto verzorgen, onderhouden er je liefde en aandacht aan schenken. Dus ook aan jezelf!!!

Eruit met de Keto of een dieet en erin met gewoon gezond?
Sinds eind verleden jaar ben ik langzaam uit het Ketogene dieet gegaan. Dit was een heuse klapper bleek voor mijn darmen na bijna 1 jaar van erg weinig koolhydraten weer terug te gaan naar een normalere portie per dag. Maar daar was ik vrij snel weer overheen. Door tijdens de feestdagen weer los te gaan en ook weer suikers was gaan eten merkte ik hier ook gelijk veel verschil van. Nadelig verschil! Mijn huid werd weer slechter (kreeg meer acne) en kreeg ineens weer vaak hoofdpijn en ik voelde me VERSLAAFD, aan die suikers. Ik was verdorie nog niet net wakker of ik verlangde al naar de koolhydraten met suiker erop <-- lees --> wit bolletje met chocoladevlokken. Niet normaal toch? Of mij super opgeblazen voelen om dan tot de conclusie te komen dat dit door de broodjes kwam tijdens de lunch. Ik denk dat dit alles te maken heeft met die suikers en ook trouwens de E-nummers in bepaalde producten.
Dus mijn gevoel / lichaam verteld me mijn gezonde verstand te gaan gebruiken en me te voeden met wat ik denk dat goed is voor míjn lijf.

Meer gezond volgens mij(ntje)
Meer huisgemaakt en zoveel als kan onbewerkt voedsel
Meer groenten
Meer noten en zaden
Meer bosvruchten en ander fruit
Volkoren productvariaties kiezen voor zo'n een derde of zelfs vierde van mijn voeding op een dag. En dan ook welke langzame koolhydraten bevatten (zoete aardappel i.p.v. gewone, spelt i.p.v. tarwe enzovoorts)
Meer water, thee en koffie
Meer natuurlijke zoet makers
Minder grote porties vlees, gevogelte of vis en als je hiervoor gaat kies dan niet voor plofkippen of vol hormonen gekweekte panga visjes bijvoorbeeld!!!!
Minder (of misschien zelfs geen) zuivelproducten meer eten.
Want wist je dat daarin een stofje zit genaamd caseïne waardoor je meer ervan wilt! (Dit merk ik nu sterk met de Griekse yoghurt..ik wil liefst 2 x per dag een schaal vol) Om nog maar niet te spreken over alle andere nadelige effecten van zuivel....
Eiwit vanuit vlees of zuivel op maat, want wist je dat als je teveel eiwit neemt dit zich omzet in.....suiker!
Dit gave kookboek genaamd Veggie! van Hugh Fearnley-Whittingstall, kreeg ik met Kerst! Deze stond al langer op mijn verlanglijstje. Daarmee gaat het zeker lukken om meer groenten te eten én er gevarieerder mee te koken!

Hoepel op en houd het Soepel!
Hou die motor warm en race er zo nu en dan op los. Dat is gewoon erg goed voor je lijf, beweging dus. Het liefst 2 a 3 x per week een bewegingsvorm die bij mij past. Momenteel zit ik thuis met een knieblessure (JOEPIE.... :( de dokter denkt aan een gescheurde meniscus) dus beweging is nu even een dingetje voor mij.. maar dat gaat vast goedkomen na het bezoek aan de orthopeed.
Het lijkt mij namelijk ZO fijn om een gezond lichaam te hebben en niet zo snel last van mijn rug en schouders of nek meer te hebben. Wat ik ga doen als ik weer kan bewegen hoe ik wil; is weer te kunnen hoelahoopen en te gaan zwemmen. En 2 x per week gewichtheffen om mijn lichaam echt sterker te maken en vetverbranding te stimuleren zelfs als ik niet beweeg.

Omdat je het waard bent!
Mooie leus van die schoonheidsreclame toch? Maar jij bent jij, jezelf waard en dat je met liefde en zorg met jezelf omgaat. Schoonheid komt en begint denk ik ook van binnenuit. En je lijf doet zoveel voor jou, dit merk ik nu zoveel meer dan eerst. Dat besef groeit ook met de jaren denk ik. Ik bedoel ieder mens is verschillend, we komen in alle vormen en kleuren. Waarom zou ik mezelf neerhalen, martelen met gekke dieten etc. omdat ik er niet zo uitzie als Beyoncé of Katja Schuurman of als ik een man was zoals The Rock (Dwayne Johnson)? Natuurlijk blijven overbodige vetjes, overbodige vetjes maar ik ben ervan overtuigd dat als ik gewoon gezond ga doen dat dat vanzelf minder wordt. Maar ik weet dat ik ook mooi ben, gewoon op mijn manier en jij dus zeker ook. Van buiten én van binnen. Dus verzorg én vertroetel ik mezelf. Bijvoorbeeld door; een lekkere crème op te smeren, mezelf en mijn "voertuig" te bekijken in de spiegel met respect, de tijd nemen na te denken welk eten of drinken te bereiden en te nemen, passende kleding te kopen welke maat dit ook is enzovoorts!


Dit alles bijelkaar gerekend.... ga ik denk ik op deze manier steeds gezonder doen, gezonder leven en me steeds lekkerder in mijn lijf voelen. En als ik het zelf goed doe dan heeft mijn gezin daar ook een goed voorbeeld aan en leren mijn kinderen automatisch ook wat goed is daarin.

Groetjes en trouwens ook nog een heel gelukkig, gezond én liefdevol 2019 toegewenst!
Liefs, Mijntje.
Delen is lief!
Vorig artikel
Volgend artikel
Dit wil je vast ook lezen:
Waar was Mijntje?
Minion gekte in Baarn!
Werkt Hoelahoepen?
Een dagje uit in de herfstvakantie, op naar LEGO World 2016
Reageer

Houd me op de hoogte bij nieuwe reacties
Plaats reactie
2 reacties
Iris
Lieve sistah! Hier ook een happy new year!!
Helemaal met je eens. Gezonder eten en meer bewegen staat dan ook zeker op mn schema haha. Ik heb wel goals qua gewicht enzo maar ik wil dan ook wel lekker blijven koken etc. Ik hou gewoon net als jij teveel van eten, mede dankzij ouders en school lol. We komen er wel 😊 ben trots op je en houvanjouw, mooie sistah! Knufff
04-01-2019, 15:52
Zo Mijntje
Hey Sis, Thanx! En ja haha, inderdaad. En daar is niks mis mee. Ook trots op jou! Hmvj lovely sis xxxxx, miss you
10-01-2019, 08:31