Gehaast gevoel, vaak moe en zin in zoet?
20 MEI
2019
Heb je dat ook dat je; Iedere ochtend dat kopje koffie nodig hebt om wakker te worden? Moe opstaat en moe naar bed gaat? Om een uur of 3 in de rondte loopt met zo'n gevoel van ik moet wat eten, nu!? Om de haverklap zin in zoet hebt? Ik sinds een tijdje niet meer! En ik zal je zeggen wat ik heb veranderd en hoe.

Het zit hem allemaal in de Leefstijl!
Switch naar Decafé
Schrap geraffineerde suikers
Drink genoeg water
Eet 80% plantaardig
Kies voor vezelrijke producten en langzame koolhydraten.
Beweeg
Ga op tijd naar bed
Denk aan jezelf en niet aan wat anderen van je zouden kunnen denken. En Spark je eigen Joy! ^_~ Yup ik kijk Marie Kondo... Guilty...
Kijk naar alles wat je wel mag! Niet naar wat je allemaal niet kan of niet mag.
Last but not least, luister naar je jezelf en je lijf! Wees je bewust van jezelf --> heb aandacht voor je eigen ik!

Hierboven een mooie Quote uit een eerder geschreven artikel met 10 Tips voor Focus en Flow.

Mind your step!
Zeggen ze zo mooi op Schiphol bij die loopbanden. Maar buiten dat: do MIND your step. Jij zet jouw stappen, het is jouw leven. Dus jij kunt erop letten een stap terug te doen of vooruit. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat het leuk is dat mindvolle gebeuren maar dan moet je eromheen ook stappen ondernemen...anders is het dweilen met de kraan open zeg maar.  Dus doe je best en schrap niet het 1 om zonder excuus je te kunnen laven aan het ander (ook al lijkt dat andere misschien niet zo erg of slecht). Doorbreek het totale patroon en kijk eens goed naar wat je lichaam en geest jijzelf nu echt nodig hebt. Wat wil jij voor jezelf?

Ik zal je zeggen wat ik zelf voelde en dacht/ denk dat ik nodig heb en wat ik eraan heb gedaan en nog steeds doe:

Me lichamelijk sterker voelen - Dus ga ik naar de sportschool en ik hoelahoep. Daardoor versterk ik mijn lichaam en als bonus maak je tijdens het sporten ook nog eens je gedachte leeg. Dus is dit eigenlijk ook weer een pluspunt voor mijn haast of stress gevoel weg te halen. Je maakt verschillende stofjes aan in je hersenen die ervoor zorgen dat je je gelukkiger voelt, minder pijn ervaart, drive krijgt om door te gaan. Één van die stofjes Serotonine reguleert zelfs je gemoedstoestand, eetlust en slaap. Al na een kleine 30 minuten sporten maken je hersenen deze stofjes voor je vrij.

Me niet zo snel meer moe voelen - Daarvoor schrapte ik de geraffineerde suikers uit mijn eetpatroon en gebruik alleen nog natuurlijke suikers. Ik switchte naar Decafé koffie en ging meer water drinken. Eet meer plantaardig en gebruik minder melkproducten. Als ik yoghurt eet dan is het mijn zelfgemaakte. Zodat er bijna geen lactose meer inzit (door de fermentatie) en doordat ik het zelf maak er genoeg probiotica mee binnenkrijg waar mijn darmen ook weer blij mee zijn. Klik hier op om naar mijn artikel te gaan met het recept om ook zelf yoghurt te kunnen maken. Ik eet vezelrijk en langzame koolhydraten. Ik ga op tijd naar bed, in elk geval voor 11 uur. Hoewel dit er de laatste tijd weer bij in schiet...
Maar om nog even op het schrappen van die geraffineerde suikers terug te komen. Je kunt je zo moe door suiker voelen omdat suiker je energie kost! Door de suiker krijg je een plotselinge piek van het bloedsuikergehalte en een verlaging van iets wat ze noemen het hypocretine niveau. Hypocretine is een stofje wat een soort regisseur is van je slaap. Dus, tja..als dat omlaag gaat door die bloedsuikerpiek dan kun je je dus moe gaan voelen. En suiker zit in meer (zoals jullie inmiddels toch wel weten ) dan de suiker die je zelf in je warme drank doet, of in de frisdrank en dergelijke. Het zit juist in al die kant en klare producten die we kopen, de sausjes en meer. Ga maar eens etiketten lezen dan zie je het zelf. Bijna overal zit suiker aan toegevoegd. Daarom kook ik al veel langer liefst zelf i.p.v. uit zakjes of pakjes. Wat ik ook nog even kwijt wilde is dat ik sinds ik dit alles ben gaan doorvoeren mijn huid er ook een stuk rustiger uitziet. Minder pukkeltjes tot zelfs niet eigenlijk! En niet meer glimmend of vette plekken. Daar ben ik ook superblij mee.

Geen zin in zoet aanvallen meer hebben - dat gezondere eet / leef / beweeg / slaap patroon aannemen en zorgen dat ik gevarieerd eet zodat ik aan mijn vitaminen kom en mineralen. Geen gewone suiker meer nemen.
Dat mijn bloedsuikerspiegel redelijk in balans is. Ik pieken erin herken, later mijn gevoelens van zin in zoet kan waarnemen. Dat negeer en overrule door er een handvol noten en een klein stukje hele donkere pure chocolade in te stoppen. Zodat mijn waardes weer op niveau komen. Mijn lijf geven wat het nodig heeft of tekort komt. Klinkt misschien raar omdat ik ook geen Diabetes of ziektes heb ofzo... maar als je duikt in de wereld van eten, diëten dan ga je dingen vanuit diëten en eetpatronen herkennen en vergelijken. En dan maak je vanzelf een optelsommetje. Wat dat betreft hebben de dieten in m'n verleden toch wel zin gehad. Ik heb er bepaalde dingen van opgestoken. Dat maakt het nu toch wel denk ik tot het punt waarop ik nu sta.
Je kent misschien wel dat gevoel in je lijf wanneer je teveel koffie hebt gedronken dat gehaaste, gejaagde, trillerige gevoel.. dat doet suiker ook! Dat plus suiker werkt erg verslavend! Althans met mijn lijf! Dan voel ik een stuiterbal in mijn lijf omhoog komen die eruit wil. Niet normaal joh! Dat is die bloedsuiker die omhoog gaat volgens mij?! Dat vind ik dus echt niet fijn!

Geen gehaast / gejaagd gevoel meer hebben - switchen naar decafé, meer water drinken en bewegen en alle bovenstaande ook weer.
Maar met de tip van Charlies Kitchen's #echtinbalans --> switchen naar decafé koffie, daar kon ik heil in zien. Want met zoveel gewone koffie te drinken voorzie je je lijf volgens haar zeggen eigenlijk met een nep energie boost. Je lijf maakt "energie" aan die er eigenlijk niet is! Plus al die cafeïne veroorzaakt dat gejaagde trillerige gevoel wanneer je er echt teveel van ophebt. En dat is niet goed!
Ik zag laatst ook op Netflix een docu genaamd Health...waarin ze spraken over het vechten of vluchten gevoel vanuit de oertijd. Als jij dus een shot caffeïne in je lichaam krijgt ervaart je lichaam dit als stress. Je lichaam schiet in staat van alarm en zet je lever aan het werk om glycogeen af te geven wat wordt omgezet in glucose. Waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt en je lichaam voorbereid om te vechten of vluchten. Een natuurlijke stress reactie van je lichaam. Je wordt hyperalert en je adrealine hormonen gieren door je lijf. Als je dit continu hebt door het drinken van koffie bijvoorbeeld maar ook door andere cafeïne houdende dranken (cola, red bull) kun je dus zelfs angst ervaren tot zelfs nog meer stress en dezelfde gevoelens die je kunt ervaren als je overspannen bent. Niet zo goed eigenlijk dus.....
Koffie was in mijn ogen iets dat je juist energie zou moeten geven. Dikke vette nep dus! Ik fop mezelf niet langer en voor mij dus niet meer dan 2 bakkies slobber mét caffeïne  per dag. ^_^
Nog een punt van de docu HEAL is dat je jezelf met voeding en gedachten, beter kunt maken. Maar een hoop van onze lichamelijke én geestelijke klachten kunnen we zelf of met een beetje hulp van anderen oplossen. Door middel van onze leefstijl en onze denkwijze. Nou daar kan ik best inkomen, tot op het reële natuurlijk. Want soms heb je gewoon echt een dokter nodig.


Zo...dat moest ik kwijt en met je delen. Ik denk dat dat de lading wel dekte. Ik hoop dat je het interessant vond om te lezen en dat het misschien ook wel iets voor jou van hulp kan zijn. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, ik hoor ze graag. ^_~

Fijne dag nog en liefs,
Mijntje.Bronvermelding:
Hypocretine -   Foto is rechtenvrij en van Pixabay.com
Waarom melk, yoghurt en kwark geen optimale mensvoeding zijn:  
Waarom sporten gelukkig maakt -  

Delen is lief!
Vorig artikel
Dit wil je vast ook lezen:
We hebben een kitten!
Smeuige Chocolade Cake - Suikervrij
Urban Edibles
Ei Muffins
Reageer

Houd me op de hoogte bij nieuwe reacties
Plaats reactie