Homemade Bolognese saus
7 JULI
2017
Een eigen gemaakte Bolognese saus is goud waard, althans vind ik. Want je kunt hier zó veel kanten mee op. Deze saus gaat bij ons over en tussen pasta, op pizza's, op een broodje, of zoals voor mij tussen of op groentes omdat ik deze gebruik in plaats van pasta. Als ik hem maak, maak ik er dan ook altijd een pan vol van want deze komt altijd op. I-de-aal als je bijvoorbeeld wat drukkere dagen op komst hebt dan kun je makkelijke een snelle maaltijd op tafel zetten die je toch zelf hebt gemaakt. Het leuke is...iedereen maakt hem weer net eventjes anders dus ik geef je gewoon lekker mijn recept.

Wat kun je bijvoorbeeld maken met deze Bolognese saus:
- Courgette mini "pizza" snacks uit de oven.
- Beleg droog geworden brood of een half stokbrood eens met deze saus. Strooi er wat
  ui en kaas
  over en grill het.
- Maak eens een pizza calzone en gebruik hierbij rijkelijk je Bolognese saus
- Een gewone lasagne of de low carb variant (zoals hier boven op de foto boven) met
  plakken aubergine in plaats van de lasagne bladeren.
- Aubergine / courgette bootjes.

Deze Bolognese saus zit in ieder geval boordevol verse en gezonde producten +
natuurlijk ingrediënt X. That would be de liefde die je erin stopt. ^_~
Tomaten weetjes:
Bewaar Tomaten buiten de koelkast op een koele schaduwrijke plek. Want in de koelkast verliezen hun smaak en dat is zonde!
Tomaten zijn erg gezond want ze zitten vol vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium.
Wist jij dat de tomaat een kleurstof bevat genaamd lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. <--Stikstofdioxiden zitten bijvoorbeeld in tabaksrook en in uitlaatgassen. Ze zeggen zelfs dat lycopeen misschien ook wel een rol speelt bij bescherming tegen kanker.
Kortom genoeg redenen om dit seizoen extra te genieten van deze heerlijke rode groenten.
En dan nu het recept...je maakt hem in een klein uurtje klaar. Maar dan heb je ook wel een pan vol waarvan je met 4 personen met gemak twee dagen van kunt eten (als niet meer). Of je eet er 1 dag van en bewaard derest om er andere lekkere dingen van te maken.

Bolognese Saus, a la Mijntje
Ingrediënten:
500 gram half-om-half gehakt
1 ui
2 teentjes knoflook
peper en zout
1, 5 glas rode merlot (i know...it's alcohol maar de alcohol verdampt en de heerlijke smaak blijft achter)
400 gram champignons
10 rijpe smaakvolle tomaten. --> Let op! Je tomaten bepalen mee in de smaak als ze waterig zijn en niet naar tomaat smaken dan kun je het net zo goed laten!
Italiaanse kruiden
peper en zout
1 runderbouillonblokje + 250 ml water
1 laurierblaadje
een eetlepel olijfolie

Maak het zo:
1. Pel de uien en de knoflook en snijd deze fijn.
2. Borstel daarna de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
3. Was de tomaten, haal de steeltjes eraf en de harde groene kern eruit. Snijd ze in blokjes.
4. Zet een grote braadpan op het vuur en doe daarin de olijfolie met het gehakt en de uien. Strooi er peper en zout over plus de Italiaanse kruiden naar eigen gevoel, ik gebruik denk ik zo'n 2 a drie theelepeltjes vol.
5. Maak het gehakt goed klein door er met een spatel of iets in te roeren terwijl je het bruin bakt. Dit noemen ze ook wel gehakt rullen.
6. Voeg de champignons toe met de knoflook en bak deze een paar minuutjes mee.
7. Doe nu de overige ingrediënten erbij: de tomaten, de wijn, het bouillonblokje en het laurierblaadje. En roer dit goed door tot het kookt, zet dan het vuur laag tot het pruttelt. Zet de deksel schuin op de pan en laat onder af en toe roeren in zo'n 30 -
45 minuten zachtjes pruttelen.
8. Als de tomaten helemaal zacht zijn en je saus is ingedikt dan is je homemade Bolognese saus klaar. Vergeet niet om het laurierblaadje eruit te halen!!

Geniet ervan hoe en wanneer je maar wil!
Giet overgebleven saus in een schone pot en bewaar deze voor zo'n 4 dagen maximaal in de koelkast. Of vries het per portie in. Zo zet je in een handomdraai een heerlijke verse maaltijd op tafel. Enjoy!

Groetjes en liefs,
Mijntje.
Delen is lief!
Vorig artikel
Volgend artikel
Dit wil je vast ook lezen:
Kookinspiratie van Aviko
En de winnaar is....
Heb ik een bril nodig?!
Verrassing! Een cadeau als bedankje.
Reageer

Houd me op de hoogte bij nieuwe reacties
Plaats reactie