Plasticvrij Top 5
4 MEI
2019
Ik zag bij  Dille & Kamille dat ze de maand Mei omdopen tot Plasticvrije maand. Ik ben voor! Maar zeg nou zelf, dat moet toch eigenlijk ook buiten deze maand om voortgezet worden. Want die berg plastic afval lijkt alleen maar toe te nemen. Dus speciaal voor jou maakte ik een top 5 vol handige spullen & ideetjes / gadgets waarmee je meer met minder plastic kunt gaan leven.

1. Rietjes!
Stop sucking plastic! Luid de tekst op de achterkant van de Bamboe rietjes die ik vandaag kocht. Tja, rietjes waren namelijk wel een dingetje hier in huis waarmee ik plastic kon gaan besparen. Met 2 koters in huis verbruiken we ze wel, hoor. Dus ik ben lekker met de kinderen naar de winkel gewandeld en heb deze fijne set gekocht. De rietjes zijn van het merk Sipster en komt in een katoenen zakje, met reinigingsborsteltje gemaakt van kokosnoot vezels + 5 bamboe rietjes. En het kostte me 9,95 euro (De wereld van Pippe in Baarn). Dat viel me reuze mee voor wat je ervoor krijgt dus ik aarzelde geen moment en kocht het. Dat was weer een vinkje van mijn lijst. Zo zijn er uiteraard nog meer milieu vriendelijke herbruikbare rietjes te koop. Google er maar eens op of check de website van Sipster straws hier klik.

2. Wasmiddel.
Er staat nu sinds eind december een zevende plastic fles wasmiddel leeg naast mijn wasmachine! Ik vind dit toch erg rottig veel plastic en het kost me gemiddeld op de goedkoopste plek waar ik het kan scoren 4 euro per fles voor 23 wasbeurten.
Dat kan anders! Dat heb ik al jaren geleden gezien bij m'n nichtje Diane en even terug ook bij mijn digidinnetje Suzanne. Zij hadden dit probleem al eerder en maken al tijden zelf wasmiddel. Suzanne deelde het recept op haar blog "Dat maak je lekker zelf" hier is de link klikkerdeklik!. Ennuh, bij haar kun je lekker neuzen voor meer #nowaste inspiratie. Ik zeg koop alvast een stuk Marseille zeep want dat is het hoofdingrediënt waarbij je in de basis niet eens zoveel meer nodig hebt. ^_~

Maar toch houd iets me tegen dit zo zelf te maken? Dat én ik houd nog steeds van gemak. Toen stuitte ik vandaag op deze toffe milieu vriendelijke was "gadget" genaamd de Eco Egg bedacht en gemaakt in de UK. Een milieu bewuste, budget vriendelijke manier om snel en makkelijk je was schoon mee te wassen. Voor iedereen die niet zelf wasmiddel wil (of zoals ik durft te) brouwen in de keuken.
In zo'n ei gaan twee types minerale wasballetjes. Tijdens de was gaan ze aan het werk en produceren natuurlijk reinigend schuim die je kleding goed schoonmaakt en ze zijn navulbaar. In de Pers is dit product zelfs uitgeroepen tot dé nieuwe manier van wassen en een doorbraak genoemd. En het wordt ook gesteund door de Nationale Eczeem Society. Klinkt positief toch?
Met 1 zo'n Eco Egg kun je 210 wasbeurten doen. Je koopt er al een voor 15,45 euro dus dat is 0.07 cent per wasbeurt. Kan het nog goedkoper? En zou dit écht, écht werken? En is dit echt goed voor het milieu? Maar heb onderhand al meer dan 30 verschillende reviews gezien en gelezen en het schijnt toch écht, écht goed te zijn!
Ik denk dus dat ik deze morgen maar ga kopen! Check hier zelf een filmpje over dit product: Als je nu niet kunt wachten met het kopen, dan zou je hem hier --> KLIK als je wilt kunnen bestellen bij Emily Townley (jaja, ook uit Baarn). Ze is onderhand koningin van het Leven zonder afval en schrijft er alles over op haar gelijknamige blog en heeft dus een gave webshop vol items waarmee je zó kunt beginnen met minder afval produceren. En bij haar hoef je niet bang te zijn met online shoppen want ik weet dat Emily bijvoorbeeld dozen ophaalt en krijgt van lokale supermarkten. Welke ze weer gebruikt om haar spullen in te versturen die ze verkoopt en ze gebruikt oude kranten als opvul materiaal. Hoe stoer is dat?!

3. Neem je eigen herbruikbare spullen mee.
Bring it on mensen! We nemen natuurlijk al massaal onze eigen mini opvouwbare tasjes en grotere tassen mee als we uit shoppen gaan. Maar denk eens verder door aan wat je nog meer zou kunnen meenemen naar de supermarkt, school, je werk of zelfs als je eten wilt afhalen? Neem bijvoorbeeld eens een van de volgende items mee; drinkbeker, bestek, rietje, bakje, bordje, tasje, net-zakjes, potjes of meer?
Ik zag hiervan zo een gaaf voorbeeld op Instagram van Laura Konieczny uit Berlijn die volgens mij geïnspireerd was door van die oprolbare stiften zakjes. Ze maakt zoiets zelf maar dan groter en op zo een manier dat je je bestek, bord, wat zakjes en dergelijke erin kwijt kunt. Zodat je deze set altijd met je mee kunt nemen en gebruiken wanneer nodig. Superslim bedacht! Kijk maar.
Je vindt Laura terug onder de naam: ZeroWasteYourLife op Instagram.
Ik zou zelf alleen niet zo snel met zo'n hele bups de deur uit willen.
In het vervolg doe ik het zo. Als ik weg ga dan neem ik het volgende mee;
- Spork
- Drinkbeker
- Bamboe rietje
- Stoffen tasjes
Daarmee kan ik al heel wat verschil maken denk ik zo.

4. Vegetarisch of Veganistisch worden?!
Dit denk ik ja. Ik ben sinds ik dit blog begon bewuster aan het eten en drinken. Af en toe eet ik nog vlees of vis waarvan ik (denk) hoop dat het dier een goed leven heeft gehad. Maar ik denk dat als je plantaardig leeft dat je automatisch al minder plastic afval creëert. Zelfs in het lichaam van veel vissen en schaaldieren komen plastic resten terecht en in ons tafelzout zit het ook. Dit eten we dus ongemerkt op! Hoe heftig is dat? Als je plantaardig leeft, kun je alsnog veel plastic in huis halen als je je laat verleiden door vleesvervangers. Dus.. tja... bedenk zelf wat jij goed vindt qua het verminderen van het gebruik van plastic in verband met wat je eet en drinkt.

5. Shop in de (2de hands)winkel en op de markt
Natuurlijk is online kopen makkelijk maar jeetje wat krijgen we er vaak veel plastic verpakkingen bij. Om het nog maar niet over de andere dingen te hebben die daar bij komen kijken: dat bedrijven kleding weggooien in plaats van dat het echt geruild wordt. Het verdwijnen van winkels in de winkelstraat. Het verdwijnen van sociale interactie en echte contacten.
Dus lieve mensen koop als het even kan gewoon lekker je spullen in de winkel of op de markt. Daar kun je zelf in het echt checken of het is wat je wilt én je kunt kijken voor zoveel als mogelijk plasticvrije producten en boodschappen het is gewoon gezelliger. Probeer bepaalde producten die je veel gebruikt in groot-verpakking te kopen, zoals pasta, rijst of ontbijtgranen. + Maak veel zelf!
Heb je iets nieuws nodig? Denk dan ook eens aan tweedehands aankopen. Dit kan dan bij de kringloop of wel online via bijvoorbeeld marktplaats maar zoek dan de spullen eens binnen je eigen postcodegebied. Zodat je ze zelf kunt ophalen en zo leer je ook weer meer mensen in je omgeving kennen. En als je shopt, kies dan de duurzame varianten van producten. Maak milieubewuste keuzes.

Ik hoop dat ik je weer wat stof tot nadenken heb gegeven én dat je straks ook een stukje bewuster de deur uit loopt. Want zoals veel bekende zangers en zangeressen in dit clipje zingen...we hebben maar 1 aarde! Laten we er zuinig op zijn met zijn allen en laten we er alsjeblieft voor elkaar zijn. Met dank aan het delen hiervoor op Facebook gister, aan Tessa van het heerlijke bewuste blog Awkward Duckling

Peace out! ^_~
Liefs, Mijntje.

P.s. Als je dit artikel leuk vond heb je mogelijk ook interesse in dit artikel welke ik een tijd terug schreef over Plastic Soep?. Of lees meer over het plastic probleem en het stoppen met plastic bij National Geographic op hun website hier.
Delen is lief!
Vorig artikel
Volgend artikel
Dit wil je vast ook lezen:
1 Groen Shotje graag!
Tag: Old, New, Borrowed and Blue
Dag snack Hallo sport
Wrap it up!
Reageer

Houd me op de hoogte bij nieuwe reacties
Plaats reactie
2 reacties
Mams
Wat heb je een goed stuk geschreven over het (geen gebruik) van plastic!
Helemaal mee eens... meer eigen tasjes/zakjes/bakjes en bestek meenemen /gebruiken!
Wat ook fijn zou zijn is als er statiegeld op al het plastic zou komen!En dan recyclen .. scheelt ook een hoop!
Gr mams
04-05-2019, 22:21
Jasmijn
Hey Mams, Thanx! Herinner me spontaan zo'n wijze oma opmerking... beter voorkomen dan genezen. ^_~ Kusjes xxx
05-05-2019, 11:08